„Убавината како хармонија и единство на противречностите“ – изложба на 9 уметници во Цепенков

На 2 септември 2022, петок од 19.30 часот во Ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложбата „Убавината како хармонија и единство на противречностите“.

Ќе бидат претставени дела од деветмина сликари, Александар Џинго, Атанас Атанасоски, Бојана А. Трпческа, Ванчо Кеков, Верче Николоска, Марија Светиева Ергас, Марјан Стојаноски, Филип Јовески и Христина Мазнеска,  а куратор на изложбата е Викторија Димеска, историчар на уметност.

Текст за изложбата од Викторија Димеска.

Неопходноста од разгледување и редефинирање на различните сфаќања за суштината и улогата на естетската категорија убавина во современата епоха преку уметноста, како најсоодветна алатка за нејзино проучување, претставува основен мотив за реализацијата на проектот: „Убавината како хармонија и единство на противречностите“. Во ликовната уметност се разликуваат три вида на хармонија на елементите: хармонија по аналогија, хармонија по функција и хармонија по идеја.

Суштината на општочовечките вредности, како и нивното настанување, прифаќање и опстанок, претставуваат предмет на проучување на естетиката. Споменатите  вредности и идеали најчесто се условени од разните историски текови кои доминираат во дадена култура. Во суштина, естетските идеали се „јавуваат и настануваат како хиперболизација на најдоброто“.

Имено, коренот на естетскиот концепт според којшто убавината се дефинира како хармонија и единство на противречностите, проникнува од учењето на античкиот филозоф Хераклит. Честопати, во раните филозофски сфаќања, убавината се поврзувала со други вредности како што се: умереност, воздржаност, хармонија и симетрија.

Изложбата (од 2.9 до 16.9.2022 ) се реализира со поддршка на Министерството за култура.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи