ВИДЕО – Аризанкоски : Работничките права наголемо се кршат, итно е потребен нов закон за работни односи

Македонија е држава каде наголемо се кршат правата на работниците. Се врши трудова експлоатација, не се почитува 8 часовното работно време, а дополнително одработените часови, работењето во викенд или за празник скоро и да не се плаќаат. За жал тоа се права за кои работниците во западните земји се избориле уште пред скоро еден век, а кај нас тоа воопшто не се почитува.

 

Освен во приватниот, работничките права, што е уште потрагично, се кршат и во јавниот сектор, односно работничките права ги кршат и самите државни институции. Прекршување на таквите работнички права во јавниот сектор има особено кај договорите на дело, каде што на работниците не им се плаќа здравствено и пензиско осигурување.

 

Синдикатот кај нас воопшто не функционира, а работниците немаат солидарност едни за други. Со години наназад Синдикатот нема организирано ниту еден протест. Гледаме само меѓусебни расправии во ССМ, кој да седне на фотелјата, и кој повеќе ќе се умилкува на власта.

 

Голем дел од фирмите кај нас дури и не дозволуваат синдикално организирање. Синдикално организирање нема во текстилната индустрија, земјоделскиот сектор и кај странските инвеститори кои работат во ТИРЗ-овите.

 

И покрај сето ова инспекциите како и да не постојат.

 

 

Токму на оваа тема за работничките права во Македонија поразговаравме со Рубин Аризанкоски, секретар во здружението за заштита и унапредување на работниците „Достоинствен работник“ од Прилеп.

 

Здружението спроведува проект за институционална поддршка за унапредување и заштита на правата на работниците во локалната заедница, поддржан од фондацијата Отворено општество Македонија. Главна цел на проектот е да се даде едукација на работниците за нивните права и да се даде правна заштита.

 

Според Аризанкоски проектот давал можност за воспоставување на соработка помеѓу институциите, граѓанските организации и синдикатите каде што самите работници можат да се чувствуваат послободно за да ја елиминираат таа трудова експлоатација, кои биле најзастапени во текстилната индустрија и земјоделскиот сектор.

 

Работниците веќе се охрабрувале да ги пријавуваат случаите на повреда на нивните права, а „Достоинствен работник“ од лани до денес до државниот инспекторат за труд имал испратено 50 пријави.

 

Аризанкоски вели и тоа дека доколку државата ги прекине субвенциите до работодавачите после оној утврден рок минималната плата повторно би можело да се намали и да биде под 12.000 денари, а исто така потребно било итно донесување нов закон за работни обврски кој ќе донесел повеќе права на самите работници.

 

Повеќе околу работничките права и како да се заштите погледнете го разговорот со Аризанкоски.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи