ВИДЕО – Како изгледал Прилеп во 1959 година – „Прилеп, вчера и денес…“, краток документарец

Краткиот документарец за Прилеп од 1959 година со времетрање од 12 минути е насловен како „Прилеп, вчера и денес…“. Филмот е снимен во стандард техника, со звук, во боја и 35 мм. Производство: Вардар филм – Скопје. Содржина: Филмско-фотографски колаж на градот под Марковите кули, неговата историја, развој и современиот културен и стопански растеж по ослободувањето, сето тоа проследено со стиховите на Рацин и на Конески. 

Награди: 1959 година, ФЈДФК, Белград, Втора награда за сценариото на Боро Чушкар, Јован Поповски и Кочо Недков.

 

АВТОРИ :

Режија: Недков Кочо
Сценарио: Билбиловски Киро , Недков Кочо , Поповски Јован , Чушкар Боро
Монтажа: Личеноски Вељо
Музика: Бељан Андреј
Тон: Паковски Глигор
Соработник: Солунски Коце
Асистент снимател: Петровски Иван
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо – Риџвеј

 

ДРУГИ СОРАБОТНИЦИ :


Текст: Србо Ивановски
Стихови: Кочо Рацин; Блаже Конески
Текстот го чита: Иван Антонов

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.