Прилепскиот уметник Марјан Стојаноски преку изложбата „Феникс 3“ ќе се претстави пред гевгеличани

 

 

Општо е познато дека Прилеп е расадник на културата и уметноста со децении наназад. Континуираната гордост на Прилеп несебично ја градат и одржуваат во живот многу наши прилепски уметници. Уметници кои со својата желба, упорност, посветеност и пред се креативност и талент  го создаваат и негуваат печатот кој останува после нас.

 

Еден од нив е и Марјан Стојаноски –академски скулптор со исклучителен осет за убавото во просторот. Го следам творештвото на Марјан од самите негови почетоци и искрено  се радувам на неговиот период на евалуација. Циклусите кои Стојаноски ги создава даваат посебна креација и раздвиженост во просторот.

 

Марјан го читам и доживувам преку неговите скулптури изработени во метал, материјал во кој најмногу твори и за него најблизок и најинтересен материјал за обликување. Материјал кој е исклучително тежок за обработка и креација, но дава широка можност за изработка на скулптури, различни по својата форма, структура и големина. Суровоста и студот како главни карактеристики на металот, авторот вешто ги прикрива со акцентирање на светлината, топлината и оплеменитоста.

 

Марјан Стојаноски е скулптор кој успева на металот да му најде судбина во уметноста, да го определи карактерот, да го идентификува вкусот и да ја постави стабилноста на критериумот.

 

Гледајќи ги делата, не можам да се оттргнам од впечатокот дека креативноста може секој материјал да го оживее. Разиграноста во просторот е видлива, а отсјајот на металот ја креира алката на убавото и уметничкото. Неговите креации ги следат светските уметнички движења и се на некој начин его на 21 век.

 

Ротирачките скулптури сами по себе се интересна приказна за нашите простори. Тоа е проблематика која кај нас и не е така често претставена во скулптурата и токму тоа е и главнот предизвик за почетоците на неговиот циклус „Феникс“. Чуствително изработените форми, говорат за бесконечност во просторот. Додека пак подвижноста на скулптурите не потсетува дека се се движи, се е менливо и се е минливо.  Моментот е сега и треба и мора да го живееме, тоа е пораката која јас ја читам од цикусот „Феникс“.

 

Идејата на авторот секако е да гооплемени просторот и да предизвика одредени индивидуални чуства кај консументите.Стојаноски во своите три фази од „Феникс“ трворештвото,  посебно во тетата фаза „Феникс 3“, успева да создаде идејни решенија и концепти за монументална скулптура во урбан простор.

 

„Феникс 3“ е последната фаза, каде авторот навлегува во самата форма и завршна реализација за изгледот на делото во отворен простор и негова  лична комуникација со публиката. Акцентот во оваа трета фаза од „Феникс“, го става на просторот околу делата. Неговата замисла е делата да бидат поставени на отворен простор во монументални димензии, каде ќе бидат во секојдневна комуникација со публиката и ќе предизвикаат, индивидуалното доживувањекај гледачот  да ги разбуди внатрешните емоции и размислувања за делото.

 

Јана Јанеска Ристески, Историчар на уметност

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи