Работодавачите имаат обврска да исплатат К-15 до крајот на 2020

 

 

Работодавачите имаат обврска до крајот на 2020 година да исплатат К-15 за вработените во приватниот сектор. Минималниот износ кој треба да се исплати оваа година е 10.884 денари.

 

Сумата е утврдена врз основа на податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, а основен услов кој треба да се исполни одреден вработен да добие К-15 е најмалку 6 месеци да работи во календарската година кај ист работодавач.

 

За работодавцачите кои нема да дадат К-15 или пак ќе го побараат назад од вработените, следат парични казни до 4.000 евра.

 

И покрај тоа што има економска криза поради пандемијата со коронавирус, од Сојузот на синдикатите на Македонија очекуваат и оваа година работодавците да ја исполнат обврската за исплата на К-15 како што е предвидено со колективните договори.

 

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.