ВИДЕО – Ристески : Општина Прилеп ќе продолжи да биде лидер во изградбата на патна инфраструктура

Општина Прилеп во изминатиот период инвестираше во подобрување во патната мрежа како во градот така и во населените места, со што согласно Програмата за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локалните патишта и улици инвестиравме во 200 км. асфалтна патна мрежа со вкупна инвестиција од 22 милиони евра. Истакна на денешната прес конференција кандидатот за градоначалник на Прилеп од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, Марјан Ристески.

 

Прес конференцијата ја пренесуваме во целост.

 

 

„Приоритетни проекти од патната инфраструктура, во наредниот четиригодишен период, ќе бидат следните:

 

 • Реконструкција на дел од ул. „11-ти Октомври“ се работи за реконструкција на улицата со четири коловозни ленти, среден разделен појас со улично осветлување, велосипедски патеки и двострани тротоари, како и изградба на крстосница со кружен тек над градската река, со што ќе се зголеми безбедноста, проточноста  и ефикасноста во сообраќајот во овој дел на градот

 

 • Изведба на ул. „Кеј 1-ви Мај“, од Стара автобуска до мостот во Сточен пазар

 

 • Реконструкција на булевар „Гоце Делчев“ (поранешна градска кафана до крстосница кај НУЦК Марко Цепенков со кружни текови)

 

 • Реконструкција на улица „Цар Самоил“ (од х.Салида до крстосница Чумовчанец)

 

Ќе се градат и обиколници :

 

 • Сивец-Леково – магистрален пат за Битола

 

Оваа обиколница ќе се гради заедно со мермерниот комбинат, ЕЛС  и различни фондови за кој веќе е направен проект

 

 • Ќе се направи физибилити студија и проект од ИЗ од Крушевски пат – Билјана, Политекс до ИЗ на стариот пат за Битола

 

Во третата фаза од изградбата на експресниот пат Прилеп – Градско предвидена е клучка со надвозник и подвозник кај бензинската пумпа на Лук Оил со што ќе се подобри изгледот на влезот на градот, а исто така во програмата е влезена и клучката кај ТИРЗ.

 

Ќе ги реконструираме и улиците „Орде Чопела“ (влез во градот од Македонски Брод) , како и улицата „Леце Котески“ (влез во градот од Крушево)

 

Ќе бидат изградени и кружни текови:

 

 • Мост Табана
 • Кај Нова автобуска станица
 • Кај интернат
 • Кружен тек ќе се гради кај маркетот Тинекс и на други места по потреба и во договор со УЗ.

 

Ќе бидат асфалтирани и неколку локални патишта со средстава од различни фондови за кој веќе локалната самоуправа има подготвено конкретни проекти

 

 • Како што е патот од с. Волково до Манастир ,,Свети Никола,, – Прилепец

 

 • Пат од Прилеп до с. Дабница

 

 • Пат до с. Селце

 

 • Пат од с. Ореовец до с. Крстец

 

 • Пат до с. Марул;

 

 • Пат од Р2338 до с. Полчиште;

 

 • Пат од с. Подмол до с. Бонче

 

 • Пат до Манастир „Св. Илија“ – Дрен

 

 

И во наредниот период ќе продолжиме со реконструкција и рехабилитација на улиците во градот и во населените места.

 

Општина Прилеп и понатаму ќе биде лидер во изградба на инфраструктурата во градот и во населените места.

 

Затоа, Гласајте за број 13, Гласајте за најдобро инфраструктурно среден град.“

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи